Afasie?
Afasie is een taalstoornis. Afasie ontstaat plotseling, door hersenletsel. Je hebt opeens problemen met lezen, schrijven, spreken en begrijpen.
Dat is enorm lastig. Voor jezelf, maar ook voor je vrienden en familie. 30.000 Nederlanders hebben afasie. Ieder mens met afasie is anders.
Ramp
Hersenletsel krijgen is een persoonlijke ramp. Niet goed kunnen praten maakt eenzaam. Niet kunnen lezen… je mist zóveel. Afasie. Je bent niet meer wie je was. Je bent je stem kwijt.
Zielig
Nee. Wel enorme pech. Een noodlot. Maar mensen met afasie hebben doorzettingsvermogen. Zijn vindingrijk. Zien meer. Vinden zichzelf opnieuw uit. Ze moeten wel. Want waar ben je zonder taal in deze wereld?
Afasie heb je samen
Je geliefde. Kinderen. Vrienden. Familie. Collega’s. Ze kunnen niet meer gewoon met je praten. Gaan voor je zorgen. Vóór jou praten. Dingen regelen. En dat moet ook. Want hoe anders? Maar ook: hoe blijf je samen in balans? Je moet een nieuwe weg zoeken om in contact te blijven. Niet iedereen trekt dat.
We konden zo lekker kletsen. Zo goed lachen samen. We hadden samen die liefde voor boeken. Maar nu…ik snap soms niet wat je zegt. Jij snapt soms niet wat ik bedoel. Het gaat niet meer vanzelf. Ik mis je, ik mis ons. Laten we verder gaan. Niet opgeven. Elkaar zoeken.
Jij + iemand met afasie
Weleens iemand met afasie gesproken? Waarschijnlijk niet. Als iemand moeilijk praat kiezen we vaak het hazenpad. Te moeilijk. Eng. Geen idee hoe je het aan moet pakken. Super ongemakkelijk. Geen tijd.
Zonde! Praten met afasie is een bijzondere vorm van contact. Ervaar zelf waarom. Open je horizon.
Wat heb je nodig? Lef & geduld. Dus vráág gewoon wat er aan de hand is. Zég het gewoon als je iets niet snapt. Durf soms stil te zijn samen.
Nu in de OBA Amsterdam: Expo De A-Factor
Foto- en film expositie De A(fasie) Factor over jonge mensen met afasie
Wie ben je zonder taal in deze wereld?
Te zien| Krachtige foto’s van fotograaf Edwin Kooren, die zelf door hersenletsel afasie kreeg. Intieme videoportretten van filmmaker Roswitha Eshuis. Tekst van taalkundige Christine Versluis.
Te doen| Laat je portretfoto maken door een fotograaf met afasie. Bewonder de prachtige A-Factor photobooth met kunstwerken gemaakt door kunstenaars met afasie.
De A-Factor is een expositie én een platform voor participatie. Bij de A-Factor werken mensen met en zonder afasie samen. Samen dragen we bij aan kunst en cultuur in de stad. De A-Factor werkt samen met Stichting Marline Fritzius en de afasiecentra van Noord-Holland.
Het kàn: praten met weinig woorden. Jezelf herkennen in de ander. Samen iets nieuws zien.
Meer weten over afasie? www.afasienet.nl
De makers
Fotograaf Edwin Kooren (1975) werd in 2014 getroffen door een herseninfarct. Voorheen was hij werkzaam bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers) en beoefende hij marine topsport, nu is hij professioneel fotograaf. Hij maakte onder meer portretten voor het kunstproject ‘De 8ste dag’ van het Culturele Hoofdstadjaar in Leeuwarden in 2018. Samen met Jacqueline Poorte beschreef hij het verhaal van zijn ziekte in woord en beeld in ‘Volle kracht vooruit…kanker en afasie’ (2018). Door zijn energieke, rustige en vastberaden houding, en zijn optimisme is hij een rolmodel voor anderen met afasie. Voor meer informatie en Edwin’s werk zie https://edwinkoorenfotografie.nl/
Filmmaker en visueel antropoloog Roswitha Eshuis (1973) was producer van films, tv-series en culturele evenementen. Zij maakte daarnaast zelf documentairefilms over minderheidsgroepen in de Nederlandse samenleving. De film Mama Blessing (2008) gaat over een Nigeriaanse vluchtelinge en Achter het Masker (2012) vertelt over Chinees-Nederlandse jongeren in Den Haag. In 2020 ging de documentaire De Prijs in première, een portret van drie vrouwen die moeten leren leven met de gevolgen van afasie. Films van Roswitha staan op https://vimeo.com/user37280696
Taalkundige en logopedist dr. Christine Versluis (1973) promoveerde in 2018 aan de VUA op haar onderzoek naar verwachtingen en vooroordelen in gesprekken met personen met afasie. Zij werkt voor het Afasiecentrum Amsterdam en is bestuurslid van AfasieNet, het platform voor afasie in Nederland. Zij gelooft dat participatie draait om productief samenwerken tussen mensen met en zonder beperking. Een participatieproject is voor alle betrokkenen een kans is om te leren, te inspireren en om bij te dragen aan een betere samenleving.